Best ball-worst ball (high-low) – 4 spelers

Ook bekend als high ball-low ball. Dit is een matchplaywedstrijd waarin twee spelers (A en B) als partners spelen tegen twee andere spelers (C en D). Iedere speler speelt zijn eigen bal. Op elke hole wordt de beste bal (score) van A en B vergeleken met de beste van C en D, en op elke hole wordt de slechtste bal (score) van A en B vergeleken met de slechtste van C en D. 

Voorbeeld 1: A en C maken op de eerste hole par, B maakt bogey en D double bogey. Het is nu 1-0 (ook wel 1-up genoemd) voor team A en B. 
Voorbeeld 2: A maakt op de eerste hole bogey, B maakt double bogey. C maakt par en D maakt bogey. C wint van A en D wint van B; het is nu 2 up voor team C en D. 

Bij een gelijke uitslag noteer je voor beide teams een half punt (ook wel ‘halven’ genoemd). Het leuke van best ball/worst ball is dat elke slag er toe doet. 

Je kunt deze spelvorm ook met handicapverrekening spelen.

Voorbeeld 3: Speler A heeft op de eerste hole twee stablefordpunten behaald, speler B heeft een streep, speler C heeft twee stablefordpunten en speler D heeft één stablefordpunt. Team C en D komt op 1 up.